Location: 
Austinmer
Date: 
November, 2014

A major alterations and additions job to revive a 1970's brick home into a more inviting, contemporary and location specific home. This home was in a great spot but was not taking advantage of it.

The concept developed with the owners involved turning the planning upside down so that living areas were located on the ground floor with access out to a new entertaining deck and revamped and extended granny flat. A simple new extension is proposed for the front of the home that provides an extended living space that runs front to back. This space not only helps to give some character to the front of the home, it also provides relief from the limited ceiling heights (2.4) in the rest of the ground floor.

A covered walkway, planter and mail box separate the driveway from pedestrian entry and help to define the public footpath from the private yard in an informal neighbourhood where front fences are rare. A jumble of small openings on the rear of the home are rationalised into one large wall faced sliding door that opens out onto a shaded timber deck. This deck also provides direct connection into an attached 'granny flat' that will double as additional entertaining space when required.

Upstairs the old kitchen, dining and living spaces are removed to make way for a master bedroom with walk in robe and en-suite. A wing off the side can be closed off for dad's media room. The existing upstairs WC and pokey bathroom give way to a redesigned space fit for a growing family.
Outside the three shades of brown are replaced with a clean but warm palette of white bagged brick, new steel roofing, timber windows and a steel planter box.

Follow Me on Pinterest Remodeling and Home Design